Sillanpääasema Pelkkiä objektiivisia tosiasioita

Kaikki blogit puheenaiheesta Vappumarssi

Vappu kaipaa myös sinun ääntäsi

Pian on taas se aika vuodesta, kun valtaosa suomalaisista irtautuu hetkeksi vapaalle. Puhun tietystikin vapusta. Ilmatieteen laitoksen mukaan vappusää on viileä ja epävakainen. Luvassa on sekä aurinkoa että vesisadetta. En muista kovinkaan montaa vuotta, jolloin se ei olisi ollut sellainen. Sateinen ja epävakainen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö suomalaisilla olisi syytä ottaa muutama lasillinen.

Naamioituminen ei kuulu vappujuhlaan

Työväen perinteinen vappujuhla lähenee. Sunnuntaina tosin marssitaan poikkeukselliseen suuntaan: Hakaniemestä poispäin, keskustassa olevalle Kansalaistorille.

Vappumarssi kuin kuolonmarssi

Menin vappumarssille Helsingin keskustaan. Tarkoitukseni oli osallistua marssiin pinkin blokin - feminististen antirasistien kanssa. 

Kohtasin jotain, mitä en odottanut. Ensinnäkin anarkistinen musta blokki ja näille solidaarinen pinkki blokki eristettiin jo alusta lähtien - SAK:n järjestysmiehet tulivat häätämään heidät erilleen järjestäytyvästä kulkueesta. 

Suurin poliittinen saavutukseni tapahtui vappuna!

Paras vappumuistoni menee vuosikymmenien taa. Juhlimme vappuaattona kuten tapana oli silloin ja näyttää olevan nykyäänkin. Jostakin syystä loppuillasta löin pöytäseurueeni kanssa vetoa, että lähdenkö vappupäivänä marssimaan.

Pitihän sitä lähteä, kun olimme vetoa lyöneet. Kokoontumispaikalla käteeni työnnettiin plakaatti, jossa luki "USA pois Vietnamista". Se oli siis Vietnamin sodan aikoihin.

Ei tarvitse olla vasuri marssiakseen vappuna

Vapun ovat julistaneet omaksi juhlakseen useat eri tahot vuosien saatossa.  Alunperin juhlan nimi juontaa juurensa 700-luvulla eläneeseen abbedissa Valburgiin, joka julistettiin pyhimykseksi toukokuun 1. päivänä. Sama päivä osuu myös kevätpäivän tasauksen ja kesäpäivän seusauksen puoliväliin, jonka vuoksi juhlan pakanalliset juuret ulottuvatkin kauas ennen Valburgia.

Suomessa vappu on ollut jo pitkään työväen juhla, josta on sittemmin muovautunut opiskelijoiden järjestämä rymykarnevaali, jota koko kansa viettää hyvin antaumuksella ja monta päivää.

Otin osaa kommareiden vappumarssiin ja jenkit lähtivät Vietnamista!

Täällä blogimaailmassa ja kaiken sorttisissa muissakin medioissa on kohistu Tampereen väkivaltaisesta mellakasta. Siitä, että ketkä sen organisoivat, mikä oli sen sanoma, ja mitä sillä saatiin aikaiseksi.

Nyt tulen kaapista ulos ja kerron, että olen yhden kerran hurjassa nuoruudessani osallistunut mielenosoitukseen. Vappuaaton myöhäisillan vedonlyönnin seurauksena jouduin menemään kommareiden kulkueeseen. Käteeni työnnettiin plakaatti, jossa luki "USA pois Vietnamista". Huomasin, että sitä oli kannettu aikaisemminkin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä